Je bent gehackt

Hackers zijn tegenwoordig overal. Maar wat doe je er nou precies tegen?

Lees hieronder wat je kan doen om de kans te verkleinen om gehackt te worden!

Check ook onze Forensisch ICT pagina!

Verklein de kans om gehackt te worden

Gebruik sterke wachtwoorden!

Gebruik sterke wachtwoorden!

Wachtwoorden gebruiken die voor de hand liggen kan tegenwoordig écht niet meer. Er zijn verschillende hack-tools die bijvoorbeeld wachtwoordlijsten genereren aan de hand van gevonden tekst op een facebook- of twitteraccount en daar vervolgens mee proberen in te loggen. Het is niet de eerste keer dat iemand zijn naam, geboortedatum of postcode als wachtwoord gebruikt..

Een sterk wachtwoord kenmerkt zich aan het volgende:

  • Onpersoonlijk – Gebruik geen namen van naasten, telefoonnummers, postcodes of huisdiernamen als wachtwoord
  • Lang – Zorg dat je een lang wachtwoord hebt. Bruteforce tools kunnen namelijk snel alle mogelijke combinaties proberen. Hoe langer het wachtwoord, hoe meer combinaties de tool moet proberen
  • Divers – Maak gebruik van kleine letters, hoofdletters, nummers en symbolen
  • Uniek – Maak een uniek wachtwoord aan voor elk account

Gebruik Anti-Virus & Anti-Malware Software

Gebruik Anti-Virus & Anti-Malware Software

Het gebruik van Anti-Virus & Anti-Malware software kan de kans verkleinen hackers buiten de deur te houden. Echter kan niet elke software elke kwetsbaarheid monitoren…

Installeer niet zomaar onbekende software zonder de software te checken

Installeer niet zomaar onbekende software zonder de software te checken

Installeer niet zomaar onbekende software. Je weet nooit wat er precies in de software zit! Je kan de software checken door het te uploaden naar Virustotal!

Tip: Sommige word-bestanden kunnen ook virussen bevatten, deze worden meestal geactiveerd wanneer men klikt op ‘bewerken inschakelen’. Wanneer hierop geklikt wordt kunnen er scripts worden ingeladen op het systeem. Ook dit soort bestanden kan je dubbel checken op Virustotal!

Kijk uit voor phishingmails en -sites

Kijk uit voor phishingmails en -sites

Net als hierboven genoemd kan je op Virustotal software checken op kwetsbaarheden. Deze site heeft ook de functionaliteit om website URL’s te scannen op kwetsbaarheden. Wanneer je dus onzeker bent van een site kan je deze eerst laten scannen door Virustotal.

Bij twijfel dien je de afzender van een mail altijd te checken (diegene waarvan je een mail ontvangt).  Lees het artikel van de overheid dat gaat over wat je kan doen tegen phishing.

Elke software heeft onvermijdelijk bugs of kwetsbaarheden

Elke software heeft onvermijdelijk bugs of kwetsbaarheden

Uiteindelijk is elke software kwetsbaar… Het is meestal een kwestie van tijd voor een hacker een kwetsbaarheid vindt in de software. Kwetsbaarheden die nog niet publiekelijk bekend zijn worden ‘zero-day‘ genoemd. Voor deze kwetsbaarheden bestaan ook nog geen oplossingen. Voor bekende kwetsbaarheden zijn er meestal wel oplossingen beschikbaar.

Check of je apparaten kwetsbaarheden bevatten

Check of je apparaten kwetsbaarheden bevatten

Met behulp van gratis software zoals OpenVAS kan je een kwetsbaarheden scan uitvoeren. Deze scan geeft inzicht in de kwetsbaarheden binnen jouw netwerk. Er zijn ook betaalde varianten van dit soort scans.

Software-updates zorgen er meestal voor dat kwetsbaarheden worden opgelost

Software-updates zorgen er meestal voor dat kwetsbaarheden worden opgelost

Software updates zorgen er meestal voor dat kwetsbaarheden worden opgelost; Update daarom altijd zo snel mogelijk je laptop, mobiel of andere apparaat wanneer daar een update voor beschikbaar komt!

Laat je device niet onbeheerd achter

Laat je device niet onbeheerd achter

Als laatste tip: Laat nooit je apparaten onbeheerd en unlocked achter! Als je laptop of mobiel gestolen wordt kunnen hackers uiteindelijk altijd binnendringen met behulp van software, het is soms alleen een kwestie van tijd voordat de software beschikbaar is of tot wanneer de computers snel genoeg zijn om binnen te dringen. Encryptie (zoals BitLocker) instellen op een apparaat zorgt voor een extra beschermingslaag.

Wat doe jij om hackers buiten de deur te houden? Laat het hieronder weten in een reactie!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.